Relatie tussen Ondernemingsnummer en BTW-nummer

Algemene regel:

  1. Zodra de gefactureerde dienst btw-plichtig is, vermeldt de leverancier noodzakelijkerwijs zijn BTW-nummer en dat van de afnemer in de daartoe bestemde elementen (zie einde toelichting)

  2. Het aan te geven btw-nummer is gelijk aan het ondernemingsnummer van de entiteit voorafgegaan door de landcode (BE).

De referentie site m.b.t. wettelijk gedeelte van e-facturatie wordt bij onze collega’s van de FOD Financiën beheert: https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/btw/e-facturering.

Bijzondere situaties - uitzonderingen:

Voorwoord:

Door tal van omstandigheden voorziet de BTW-wetgeving in verschillende bijzondere BTW-regelingen. De specifieke situaties hieronder zijn de belangrijkste uitzonderingen op de algemene regel. Ze zijn echter niet volledig.

Uitzondering op principe 1:

  • Zelfs als de gefactureerde dienst BTW-plichtig is, kunnen bepaalde categorieën rechtspersonen geen BTW aftrekken.
    Zie https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/btw/aangifte/bijzondere_aangifte:

    • vrijgestelde kleine ondernemingen (zie BTW-Commentaar - Hoofdstuk 15)

    • belastingplichtigen onderworpen aan de bijzondere landbouwregeling (zie BTW-Commentaar - Hoofdstuk 15)

    • belastingplichtigen die uitsluitend handelingen verrichten die door artikel 44 van het BTW-Wetboek zijn vrijgesteld en waarvoor zij geen enkel recht op aftrek hebben

    • niet-belastingplichtige rechtspersonen.

  • Over het algemeen hebben deze rechtspersonen geen BTW-nummer. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld een overheidsinstantie die meer dan € 11.200 aan intracommunautaire aankopen (*) maakt, krijgt een BTW-nummer.

  • Zelfs als een dergelijke entiteit er een heeft, kan het BTW-nummer van een dergelijke entiteit meestal niet op hun facturen worden vermeld. Het mag alleen voorkomen op facturen waarvoor de bijzondere regeling is toegekend.

Uitzondering op principe 2:

Het BTW-nummer is alleen niet gelijk aan het ondernemingsnummer van de entiteit in gevallen waarin de entiteit geen BTW-nummer heeft (zie uitzondering op principe  1).
Opmerking: sommige niet-Belgische entiteiten die in België actief zijn (bv. in de haven van Antwerpen) worden niet noodzakelijkerwijs ervan in kennis gesteld dat zij een ondernemingsnummer hebben. Aangezien zij niet onder het Belgische recht vallen, kunnen zij ontsnappen aan de verplichting om zich bij de KBO te registreren, maar niet aan hun BTW-verplichtingen. In dit geval wordt hen op verzoek van de BTW-administratie een ondernemingsnummer toegekend – wat tot dit soort situaties kan leiden (maar het is zeer uitzonderlijk).

(*) Onder intracommunautaire aankopen wordt verstaan een aankoop van een Europese (niet-Belgische) onderneming die onder het Belgische BTW-stelsel valt (bijvoorbeeld een dienst van een Franse consultant).

 

Waar kan ik het BTW-nummer op een Peppol BIS-factuur vermelden?

  • De leverancier vermeldt zijn BTW-nummer in UBLdata element  Invoice/AccountingSupplierParty/Party/PartyTaxScheme/CompanyID

  • De klant vermeldt zijn BTW-nummer in UBLdata element Invoice/AccountingCustomerParty/Party/PartyTaxScheme/CompanyID

  • Als een van beide partijen geen BTW-nummer heeft, moet het element dat voor het BTW-nummer van de partij is opgegeven, worden weggelaten.