Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

WORK IN PROGRESS - Some links may not work properly - Thank you for your comprehension.

...

De e-facturatiestrategie van de Belgische overheidssector

...

De overheidssector (a) bestaat uit verschillende entiteiten die allerhande activiteiten verrichten en (b) ontvangt facturen van allerhande economische actoren. De uitdagingen die zich aandienen bij het B2G e-facturatieplan gelijken dan ook sterk op de uitdagingen die gepaard gaan met de veralgemening van e-facturatie.
Ook zal B2G e-facturatie de overheidssector (a) belangrijke besparingen opleveren, omdat deze sector 16% van het BBP uitmaakt. De overheidssector (b) vormt een markt die de inspanningen die de IT-sector zal moeten doen om het aanbod op de veralgemening van e-facturatie af te stemmen rechtvaardigt. Tot slot heeft de overheidssector, gezien de omvang van dit marktaandeel, als regelgevende instantie sinds bijna 40 jaar ook een zekere verantwoordelijkheid om deze verandering door te voeren. Het universele postsysteem zoals we het nu reeds lang gebruiken zou waarschijnlijk nooit hebben bestaan zonder de tussenkomst van de overheidssector.
Tot besluit kunnen we stellen dat de overheidsinstellingen verwachten dat B2G e-facturatie (a) snel algemeen zal worden uitgerold en dat het (b) de drijvende kracht wordt voor de volledige veralgemening zodra de vereiste IT-omschakeling heeft plaatsgevonden. Dat verklaart de consequente strategie die gevolgd wordt door de Europese Commissie en tal van nationale en lokale regeringen, waaronder België.

PEPPOL

Op basis van de resultaten van een geslaagde, maar kleinschalige B2G e-facturatiepilootfase in 2014 kwam het Digital Transformation Office (DTO) van de FOD BOSA, dat de IT-aspecten van de veralgemening van e-facturatie bestudeert,, tot de conclusie dat de invoering van het PEPPOL-kader de meeste problemen die het gebruik van B2B en B2G e-facturatie in de weg staan zou oplossen. Dit kader brengt verschillende soorten belanghebbers aan de veralgemening van e-facturatie in kaart: correspondenten, softwarehuizen, dienstverleners en autoriteiten. Het brengt deze actoren bijeen in een community en helpt mee hun respectievelijke rollen te bepalen. Ook biedt het een reeks technische richtlijnen gebaseerd op volwaardige oplossingen die fungeren als richtlijnen voor de IT-actoren die op veilige wijze willen meestappen in de bovenvermelde IT-omschakeling. PEPPOL stelt vast dat er nood is aan een gemeenschappelijke transportinfrastructuur die voortbouwt op bestaande platformen van dienstverleners en die deze platformen verbindt tot een coherent supernetwerk. PEPPOL stelt ook vast dat er verschillende formaten naast elkaar moeten kunnen worden gebruikt onder de strikte voorwaarde dat geen enkele correspondent kan weigeren om ten minste één "common denominator format" te hanteren, d.i. de "lingua franca" die men enkel hoeft te gebruiken als er geen ander gemeenschappelijk formaat beschikbaar is bij hun correspondent. Tot slot bevat PEPPOL tal van andere functies die buiten het bereik van dit artikel vallen.
Sedert 01/01/2016 is BOSA DTO de Belgische PEPPOL-autoriteit. Het staat in voor de uitrol van dit kader binnen zijn bevoegdheden. In heel Europa hebben 11 PEPPOL-autoriteiten reeds diezelfde rol opgenomen. Doordat PEPPOL steeds meer ingeburgerd raakt, worden de voorwaarden gecreëerd voor de electronishe postkamer die nodig is om deze ambities te verwezenlijken. Meer informatie over de uitrol van PEPPOL in België en nuttige links naar informatie over PEPPOL vind je op de officiële pagina van de Belgische PEPPOL-autoriteit (EN).

Mercurius

Mercurius is een centraal onderdeel van het programma van de Belgische overheidssector voor de veralgemening van e-facturatie. PEPPOL komt tegemoet aan de nood voor een universele postinfrastructuur en Mercurius fungeert op zijn beurt als een centrale "e- mail room" voor alle entiteiten uit de overheidssector, waar (a) enerzijds de inkomende mail wordt ontvangen en naar het juiste departement wordt verzonden en anderzijds (b) de uitgaande mail wordt verzameld om die correct op het elektronisch postnetwerk te plaatsen. Doordat Mercurius perfect op het PEPPOL-kader is afgestemd zal elk bedrijf dat in staat is om e-facturen te sturen naar overheidsinstanties ook zonder extra kosten e-facturen kunnen sturen naar alle andere (privé)klanten zodra het kader brede ingang vindt.
Vele entiteiten uit de privésector zijn klaar om e-facturen te verzenden en het PEPPOL-kader te gebruiken. Niet alle 5.900 entiteiten van de overheidssector zijn echter in staat één enkele planning te volgen. Om de early adopters uit de privésector voldoende bereik te bieden kan Mercurius tijdelijk e-facturen naar PDF-facturen converteren voor die overheidsentiteiten die nog niet klaar zijn. Deze strategie combineert verschillende voordelen: de privésector motiveren lukt veel beter want communiceren gaat makkelijker. Het geeft de overheidssector ook de tijd om een gepast project om e-facturatie in te voeren, te ontwikkelen en uit te voeren aan de juiste marktvoorwaarden. Dat is een essentieel voordeel dat Mercurius biedt met het oog op de veralgemening van e-facturatie in België.
Mercurius beschikt over een portaal, dat voornamelijk dient om iedereen de kans te bieden om de verzending en de verwerking van zijn e-facturen aan alle overheidsinstanties op volledig betrouwbare wijze op te volgen. Voorts kunnen leveranciers, die nog niet over de geschikte IT-apparatuur beschikken, hun facturen indienen met behulp van een formulier op dit portaal totdat ze op e-facturatie overschakelen. Tot slot bevat de welkomstpagina van het Mercurius-portaal allerhande links naar nuttige informatie over e-facturatie in België, B2G en B2B. Je vindt meer informatie over de toegang tot het Mercurius-portaal en de ondersteunde scenario's in een afzonderlijk artikel (zie verder).

...

  • Alle bedrijven kunnen alle overheidsentiteiten op dezelfde manier bereiken. Momenteel doen al meer dan 200 entiteiten uit de overheidssector mee, maar op langere termijn zal de volledige overheidssector bereikbaar zijn (ongeveer 5900 entiteiten).
  • Het Mercurius-portaal biedt 100% transparantie op het vlak van de ontvangst en de verwerking van de e-factuur van de leverancier. Zowel de verzender als de ontvanger "zien" dezelfde informatie en gebruiken dezelfde tools op hetzelfde platform.
  • Op langere termijn zullen de kosten van het IT-aanbod dalen en zal de performantie vlugger stijgen.
  • De leverancier wordt vlugger betaald doordat de verwerking geautomatiseerd is.

...